Hoe is dat bevallen?
Tweeledig.
1) Bij de introductie werd ik helemaal happy en dacht ik wat makkelijk. E-mail verkeer is inderdaad niet altijd even overzichtelijk en als je dan gezamenlijk een website kunt gebruiken dan is het overzichtelijk en kun je elkaar beter aanvullen.
2) Bij een nader onderzoek van de diverse genoemde wiki's in de ontdekoefeningen kwam ik ook wat negatieve dingen tegen. Het is niet altijd even overzichtelijk; de inhoud is niet altijd actueel; de trefwoorden zijn soms zo nietszeggend dat je door moet klikken om te zien waar het over gaat; sommige wiki's worden nauwelijks bewerkt waardoor je je afvraagt a. is de informatie helemaal correct en is er niets meer aan toe te voegen? b. wordt er eigenlijk wel naar gekeken?
Hier volgen mijn bevindingen van de diverse sites.
1. SJCPL Subject Guides
Het is een lokaal inf.systeem door de St. Josph County Public Library system.
a. Ik heb gezocht op hobbies/cooking/every day food en kreeg 6 entries.
2010 bekeken, en zag: location/call/status. Bij "show copie's" zag ik meer treffers.
Conclusie: Ik zag of zaken availabele/due/in library use waren maar wat ik er verder mee moet? Wat kan ik ermee als de location Bremen periodical is?
b. Een 2e kans. Nu heb ik gezocht op "books"/biography/memoir/what's the difference?/
bestsellers. Hier vond ik de titel "diary of a youg girl" van Anne Frank. Erg toepasselijk zo rond 4/5 mei.
Om de tekst iets minder saai te maken heb ik de foto bijgevoegd.

Conclusie: Ook deze wiki heeft mij niet het overzicht gebracht. De beschikbaarheid was vrij onoverzichtelijk. Wel zie je als je doorklikt andere boekwerken met betrekking tot de oorlog. Ik zie het nut van deze pagina niet echt in. Als je daadwerkelijk iets zoekt werkt een lokale catalogus beter dan Wiki want dit boek is bijv. te verkrijgen in Plymouth, Bremen of Mishawaka (wherever that may be?). Wat als je nu in Rome woont? Wat biedt deze wiki-site je dan?
2. Library Success is een verzamelplaats van informatie die is verzamelt en gerangschikt. Er is een mogelijkheid tot bezoek aan recent veranderde gegevens en er is een alfabetische lijst. Verder kun je het toevoegen aan je RSS feeds.
Ik heb o.a. de volgende onderdelen bekeken.
a. Readers' advisory: Book discussion group resources/find a good book. Je komt dan op de website www.findagoodbook.net met gesponsorde lijsten op diverse gebieden (overigens wel erg beperkt).
b. Book club resource is een complete site om leeskringen/groepen te helpen om informatie en links te vinden.
Conclusie: Wel interessant maar door het Engels en de beperkte informatie heeft het voor mij nog niet voldoende inhoud om het bij mijn RSS feeds te zetten.
3. Wiki.obdeventer.nl
Het doel van deze wikipagina is het informeren van mensen over onderwerpen die spelen in de maatschappij. Er is een koppeling tussen materialen in de bibliotheek, lezingen over thema's en informatie op internet. Dossiermakers hebben div. informatiebronnen onderzocht en verzameld in een dossier (uitgebreid met folders, artikelen, websites adressen, boektitels en avm).
Bij het klikken op het intrigerende onderwerp "binnensuis" kreeg ik de melding: pagina bestaat nog niet. Het zou mij verbazen als het over 2 maanden wel bestaat, tenzij ...... er een mooi gedicht of iets dergelijks over gemaakt wordt.
De site bestaat uit 13 categorieën.
- Geklikt op "160". Je krijgt dan 2 ingangen te weten Van Arkelstein en bibliotheek Colmschate. Van Arkelstein is weer uitgesplitst in computer en wibren. Bij beide pagina's staan gedichten. Bij bibliotheek Colmschate staat een klein gedicht van Lisette Loonstra. Als je bij geschiedenis kijkt zie je het logboek en de naam van Jos DeBeij.
- Daarna geklikt op "deventer specialiteiten".
Hier viel me op dat de site sinds 23 mei 2008 niet meer is bewerkt.
- Via de beginpagina kun je doorklikken op
a. maatschappelijke dossiers (weinig maar wel interessant)
b. gedichten
c. literaire dossiers (er worden 7 auteurs getoond, maar klik je op "alle dossiers" dan worden er veel meer auteurs getoond)
d. corneilleproject borgloschool
e. kinderboekenweekspektakel 2008
Conclusie: Deze wiki-site toont wel de mogelijkheden voor de bibliotheek. Vooral de literaire dossiers vind ik zeer de moeite waard.
Voorwaarde is wel dat je de site REGELMATIG bijhoudt en een nadeel vind ik ook dat de informatie door iedereen maar zo op de site gezet kan worden. Dus garantie voor betrouwbaarheid is er niet. Voor gedichten etc. speelt dit natuurlijk geen rol, maar voor feitelijke informatie is het slecht. Sowieso moet je dus de inhoud van zo'n site met een korrel zout nemen te meer als er niet regelmatig aanvullingen/ wijzigingen zijn.
NLbiblioblogs
- Op deze site heb ik geklikt op "wiki's"/wiki voor innovatie bij de UB Utrecht. Hier kreeg ik te zien dat het (nog?) een experiment is. Doorgeklikt op pages & files. Dit was erg onoverzichtelijk. Dus het experiment nog iets beter in de markt zetten...
- Geklikt op weblogs/blogs van bibliotheken, organisaties en opleidingen. Op zich is het wel interessant, maar er is erg veel verouderd materiaal.
- Geklikt op diverse web 2.0 onderwerpen. Er staan nog een paar termen in zoals poken, podcast. Maar veel dingen hebben we nu toch ook al behandeld.
Conclusie: Wel interessant omdat het gericht is op jouw eigen vakgebied maar helaas is veel materiaal verouderd.
Ik ga dit bericht nu afsluiten omdat het anders een te grote lap tekst worden.
Ps. Bernard: Ik heb jouw tip ter harte genomen en in etappes dit bericht gisteren en vandaag opgeslagen. Ik heb dus weer wat geleerd.
Wat ben ik jaloers op de manier waarop jij jouw gedachten gestructureerd op het net kan plaatsen!
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor jouw heldere toelichting.
Het is zeker een lap tekst geworden, maar wel oerzichtelijk. En je helpt je collega's er direct mee!
BeantwoordenVerwijderenEen uitgebreide bijdrage. Prima! Bij Wiki's zie je dat deze toepassing net zo goed is als degenen die hem bijhouden er werk van maken. Dat heb je goed gezien. De SJCPL is een onderwerpsgids en verwijst niet alleen naar media in de catalogi. Er is heel veel in te vinden maar je moet wel goed kijken waar je op dat moment in zoekt. En hij is natuurlijk bestemd voor het werkgebied van deze bibliotheek.
BeantwoordenVerwijderenDat de site van Deventer sinds 23 mei 2008 niet bewerkt is moet ik tegenspreken. Onderaan staat een veel recentere datum en bij "recente wijzigingen" zie je precies wat er veranderd is de afgelopen tijd (je zit dan echt aan de achterkant van de WIKI). Als je bij de literaire dossiers kijkt vind je bijvoorbeeld heel veel goede, uitgebreide en recente informatie. Het is overigens niet altijd persé zo dat informatie zomaar door iedereen op de site gezet kan worden. Degene die de Wiki inricht kan bepalen wie waar bij kan. Zo zie je bij de SJCPL bij "edit" Librarians only staan. Bij Deventer moet je je eerst aanmelden. Wat voor restricties er dan zijn weet ik niet. Ik heb het nooit uitgeprobeerd! Tot zover enige aanvullingen en reacties.
Bernard