
Als we in de toekomst konden kijken, wat zouden we dan zien op ons vakgebied? In alle literatuur lees je dat de bibliotheek er over vijf of tien jaar totaal anders uit zal zien dan vandaag. Dit geldt ook voor het werken in de bibliotheek.
DE BIBLIOTHECARIS 2.0 (volgens Michael Stephens).
•KIJKT VOOR DE GEBRUIKER UIT EN MAAKT DE BIBLIOTHEEK TRANSPARANT
De bibliothecaris baseert beleidsvoorstellen voor produkten en diensten op de wensen en behoeften van de gebruiker. De gebruiker wordt zoveel mogelijk betrokken bij het ontwerpen van nieuwe ontwikkelprojecten. De bibliothecaris creëert een omgeving waarin plannen en besluiten in een open forum besproken worden en geeft respons op reacties.
•GRIJPT HET GEBRUIK VAN WEB2.0–TOOLS AAN
De bibliothecaris herkent hoe nieuwe diensten uitgebreid en versterkt kunnen worden door het web en hoe nieuwe diensten gecreërd kunnen worden in een klimaat van samenwerking. De bibliothecaris gebruikt Instant messaging om gebruikers te ontmoeten in hun eigen online omgeving, om weblogs en wiki’s te bouwen als middelen om de missie van de bibliotheek te bevorderen en maakt gebruik van zogenaamde API’s om content uit verschillende bronnen te combineren en gezamenlijk te presenteren om op basis hiervan een nuttige website te bouwen. Bijvoorbeeld een mash-up van verschillende lokale bibliotheken. Of MySpace-profielen creëren en deelnemen aan levendige communities waar (potentiële) gebruikers online zijn.
•GEBRUIKT GEEN TECHNISCHE VERNIEUWING PUUR OMWILLE VAN DE TECHNIEK
Nieuwe technologie dient pas geïmplementeerd te worden wanneer deze getoetst is aan de vraag: Komt deze op een nieuwe of verbeterde manier tegemoet aan de behoeften van de gebruiker? Creëert de technologie een zinvolle dienst om gebruikers bij elkaar te brengen op het gebied van die informatie en ervaringen waarnaar zij op zoek zijn?
•NEEMT GOEDE EN SNELLE BESLISSINGEN
De bibliohecaris heeft oog voor de snel veranderende wereld en bibliotheekgebruikers ten gevolge van de vooruitgang van de technologie. In het bibliotheek 2.0 denken passen geen projectenplanningen die over een hele lange periode uitgesmeerd worden.
•IS EEN TRENDSPOTTER
Deze bibliothecaris is actief in het opsporen van nieuwe informatie en nieuws die de toekomstige dienstverlening van de bibliotheek zouden kunnen beïnvloeden.
•BEGRIJPT WAAR HET INHOUDELIJK OVER GAAT
De bibliothecaris begrijpt dat de toekomst van bibliotheken te maken heeft met hoe gebruikers toegang krijgen tot content, hoe zij deze gebruiken en hoe zij zelf content creëren. Content is ook het participeren van de bibliothecaris in de communcatie tussen gebruikers. Gebruikers zullen hun eigen mash-ups gaan creëren, maar ook originele webtoepassingen blijven gebruiken en mengvormen van beide creëren. Het is de taak van de bibliotheek de bibliotheekmiddelen daarvoor aan te bieden. De bibliothecaris moet de gebruiker helpen en ondersteunen om zijn/haar eigen koers te bepalen in de beschikbare informatiestroom.
In het artikel van Rick Anderson staan de volgende uitspraken:
• de bibliotheek moet minder collectioneren maar de toegangspoort worden tot alles: digitale collecties, (ook) boeken, podcasts, blogs etc.
• in de onderwijsomgeving: studenten niet alleen leren zoeken in het woud van informatie, maar vooral barrières wegnemen, handige knoppen installeren, gebruiksvriendelijkheid staat voorop
• de mensen opzoeken en ontmoeten in hun ‘dagelijks (web)leven’.
Wij hebben als Novetheek nog een hele weg te gaan, maar zijn natuurlijk wel erg gemotiveerd. Het vergt een hele omschakeling in denken en doen. We zullen hier flink in moeten investeren willen we over 5 tot 10 jaar nog toekomst hebben.
We moeten wel veel hè: goede en snelle beslissingen nemen, de trends spotten, de bibliotheek transparant maken...
BeantwoordenVerwijderenGelukkig moeten we minder gaan collectioneren (tijdwinst?), maar tegelijk meer toegangspoort zijn.
Soms vraag ik me af, of we echt wel voldoende toegerust zijn. 23 Dingen is maar een beginnetje, geloof ik.
Nou, magda, ik krijg het enigszins benauwd van jouw opsomming! De bibliothecaris is een duizendpoot en zal een miljoenpoot moeten worden. Kunnen we dat? Ik hoop het: we moeten mee met de vaart der volkeren. We kunnen niet anders. Dus: werk aan de winkel. en zoals Ans zei: waarschijnlijk meer toerusting nodig.
BeantwoordenVerwijderenJouw informatie geeft aan wat de bibliothecaris "nieuwe stijl" in zich moet hebben! Dat houdt in: een leven lang leren (en bijscholen). Het is wel een uitdaging om zo van het stoffige imago af te komen.
BeantwoordenVerwijderen